torsdag 22 oktober 2009

Framtida preferenser

Har däckat för influensa.. På benen först idag. Åkte dit ordentligt i söndags och liiiiider.
Ute är det varmare nu plötsligt, häcken av amerikanskt oxbär har plötsligt skiftat färg till intensivrött, och de svarta bären kontrasterar vackert mot bladen. Tidlösa och höstkrokus lite här och där, tyvärr verkar några inte blomma iår, måste gräva upp och kontrollera till våren.. Förhoppningsvis har det bildats några jättemonster till lökar som bara måste delas, i värsta fall har de blivit uppblötta och ruttnar långsamt bort.

Frestad att beställa ännu fler lökar, det är ju rea! Risken är förståss att tjälen är 30 cm djup när de äntligen anländer, då får man ta fram spettet, eller banna sitt dåliga omdöme. Beställde tulpanlökar vid denna tid förra året, då kom tjälen sent och det var extra vackert i våras när det spirade nätta vildarter under buskarna och vid husknuten. Har plötsligt börjat gilla allium också.. Konstigt, har aldrig gillat den förut, vad kan sånt bero på? Vad kommer jag att börja gilla nästa gång som jag verkligen inte gillar idag? Hmm, vad kan det vara... Jo! Astillbe, gillar inte det, nej, vad mera? Barrträd, just det, gillar enar litegrann dock, men inte granar, usch.. Det hjälper ju inte att gå igenom trädgården, där har jag ju bara favoriter, får tjuvkika på grannarna. Lupiner, nej inte i trädgården, men gärna utanför. Inga staket runt tomten, det är pensionärsvarning, Eterneller, ja det är trist, och mossflox!, trist, nu kommer jag igång känner jag.. Doftlösa rosor, just det.. Och det mesta som är gult.. Nix, inget sånt hos mig.. och stort ska det vara, inget pluttigt, och vill aldrig ha trädgård i miniformat.

Föreställer mig ålderdomen på kolonilotten..120 kvadrat trädgård.. En stor silvergran vid grinden till trästaketet, rödmålat.. Kantat med små rabatter fyllda med gula ringblommor, kuddväxter, och lite gammaldags romaniska lupiner och eterneller praktiska att ta in o torka.
Och naturligtvis, blommor med svag doft, dåförtiden har jag säkert hösnuva också...


//j

3 kommentarer:

  1. Skönt att vara på fötter igen efter influensa..astillbe,no,no,lupiner raka spåret mot fördärvet.Beskrivningen av kolonilotten låter ju däremot bara så fin och behaglig..
    dåförtiden,men stopp inte än!

    SvaraRadera
  2. Som tur är, ett bra tag kvar, eller kanske som faster säger, Oj vad jag längtar till pensionen, då får man ääntligen göra som man vill... Tja kanske.

    :)

    SvaraRadera